Prawidłowy sposób odżywiania wymaga zdolności do żucia. U osób, które mają problemy z zębami, nie zachodzi on prawidłowo. Założenie protezy wymaga od pacjenta restrykcji żywieniowych. Proteza zapewnia komfort estetyczny, jednak jako ingerencja w uzębienie jest niewygodna.
Stosowanie protezy zębowej związane jest ze zmianą mowy, upośledzeniu odczuwania smaku, wzmożonym wydzielaniem śliny bądź u niektórych pacjentów z jej niedoborem, niekomfortowym uczuciem ciała obcego w jamie ustnej. W miarę upływu czasu te wrażenia zanikają, jednak zawsze istnieje problem z siłą żucia.
Pacjenci z protezą mają jednak problem już po zabiegu z ugryzieniem kawałka jabłka czy zjedzeniem ciasta. Do sprawnego przeżuwania pokarmów potrzeba jednak odpowiedniej wprawy. Nasz dentysta przedstawia kilka prostych wskazówek, jak jeść by przynajmniej na początku nie narażać się na nieprzyjemne dolegliwości, a dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
Po założeniu protezy należy:
- rozpocząć odżywiania od płynnej diety oraz miękkich pokarmów, do takich możemy zaliczyć: przeciery z owoców i warzyw, koktajle owocowe, jajka, zupy i kremy. Dobrym pomysłem będą wszystkie miękkie pokarmy, które nie wymagają żucia.
- dbać o temperaturę spożywanych pokarmów,
- odpowiednie przełykanie-zbyt długie utrzymywanie płynów w jamie ustnej może spowodować poluzowanie się protezy dolnej,
- z czasem zacząć jeść większe kawałki pokarmów. Jeśli będziesz gotowy, możesz jeść siekane, krojone warzywa i owoce. Jednak dokładnie żuj pokarm, staraj się rozprowadzać go równomiernie w jamie ustnej i nie połykać zbyt dużych kawałków żywności.
- unikać pokarmów, które są bardzo słodkie i lepkie. Mogą one oklejać protezę. Jeśli istnieje konieczność spożycia takiego produkty, należy popijać go płynem. Najlepiej wodą.
- uważać na resztki-jednym z najbardziej irytujących skutków ubocznych noszenia protezy są zatrzymujące się resztki pomiędzy protezą a dziąsłem. Najlepszym sposobem na uniknięcie niechcianych gości jest niespożywanie pokarmów zawierających małe pestki. Całkowite wykluczenie z diety malin, jeżyn, truskawek, maku i bakalii powinno przynieść oczekiwane rezultaty.Warto zaznaczyć, że resztki, które dostaną się pod protezę, nie są tylko dla pacjenta nie komfortowe, ale mogą również być przyczyną zakażenia. Pozostawione kęsy pożywienia staną się pożywką dla bakterii i we wskazanym miejscu może pojawić się ropień i ogromny ból.
Przyzwyczajenie się do protezy wymaga czasu, zastosowanie się do powyższych rad dentysty na pewno przyspieszy i ułatwi ten proces.
Protetyk Warszawa – zapisz się na wizytę