Erozja szkliwa, a dieta? Co mają wspólnego? Wyjaśnia dentysta….

Potocznie erozja szkliwa, jest bardziej szczegółowo określana przez dentystów jako kwasowa erozja szkliwa – proces nieodwracalny, który w sposób niepróchnicowy uszkadza strukturę mineralną zęba. Erozja szkliwa, a dieta? Co mają wspólnego? Bardzo dużo! Stomatolodzy wielokrotnie podkreślają, że erozji szkliwa nie powodują czynniki mikrobiologiczne, ale kwasy zewnątrzpochodne i wewnątrzpochodne.

 

Kwasy zewnątrzpochodne, znajdują się naturalnie w produktach takich jak:

Kwasy wewnątrzpochodne:

Kwasy wewnątrzpochodne to głównie kwas żołądkowy, który wydzielany w nadmiarze i jednocześnie cofany w kierunku przeciwnym do ruchu treści pokarmowej może powodować uszkodzenia. Często czynnikiem ryzyka jest występująca choroba refluksowa, bulimia lub anoreksja. Do powstawania erozji może również przyczyniać się przewlekły stres bądź ciąża i wymioty, które w ich wyniku występują.

 

Erozja szkliwa – profilaktyka stomatologiczna

Przed zmianami w mineralnej warstwie zębów skuteczną ochronę zapewnia:

  • przeplatanie pokarmów o odczynie zasadowym i kwaśnym;
  • picie soków owocowych i kwaśnych napojów przez słomkę;
  • odpowiednia higiena jamy ustnej;
  • unikanie stresu;
  • abstynencja alkoholowa;
  • stosowanie preparatów uzupełniających codzienną higienę np. specjalistycznych płukanek;
  • żucie gumy bez cukru.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o