Środowisko, które tworzy cukier w jamie ustnej staję się kwaśne, a skutkiem tego jest demineralizacja szkliwa, czy dotyczy to również ksylitolu? Dentysta powtarza: częste spożywanie produktów z dużą ilością cukru, to przyczyna wielu chorób dziąseł i próchnicy zębów.
Czy ksylitol ochroni zęby przed próchnicą?
W ostatnich latach dentyści wskazują ksylitol jako produkt, o neutralnym wpływie na zęby. W przeciwieństwie do innych substytutów cukru, ksylitol nie fermentuję w jamie ustnej co oznacza, że nie tworzą się kwasy. Są one produktami metabolizmu, osłabiają szkliwo i powodują powstanie próchnicy.
Jednocześnie stomatolodzy podkreślają, że ksylitol pobudza ślinianki do pracy. Odpowiednia ilość śliny jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie jamy ustnej, a jednocześnie do zachowania jest w pełni zdrowia. Ślina jest naturalną barierą ochronną dla zębów, nawilża błony śluzowe oraz usuwa pozostałości po posiłkach. Dentyści polecają produkt z ksylitolem pacjentom, którzy cierpią na suchość w ustach (kserostomia).
Stomatolodzy wielokrotnie zwracają uwagę swoim pacjentom na zawartość ksylitolu w produktach ponieważ ma on również pozytywny wpływ na powstawanie kamienia nazębnego. Produkt zmniejsza ilość nierozpuszczalnych polisachardydów, zwiększając jednocześnie ilość rozpuszczalnych. Płytka nie przylega zbyt mocno do zębów, dlatego łatwiej można ją usunąć za pomocą szczotkowania.
Ksylitol ułatwia również wchłanianie wapnia, który jak wiadomo jest niezbędny dla zdrowych zębów i kości. Dlatego wskazaniem do jego stosowania jest również osteoporoza oraz młody wiek.
2 Comments
Ja swoje zęby chronię nie tylko ksyliotlem, ale też witaminą D, bo biorę regularnie tabletki do ssania acidolac dentifix, które zawierają te dwa składniki
Fajna sprawa, wygodna forma i dobry smak. Moje dziecko bardzo go lubi, a ja się cieszę, że wzmacnia swoje szkliwo.
Comments are closed.